ANIMALS ASIA: WEER 171 HONDEN GERED – INVAL CHINESE POLITIE IN HONDENSLACHTHUIS 8 NOVEMBER 2018

Terwijl een dame naar haar verloren hondenvriendje zocht, had ze er geen vermoeden van dat ze uiteindelijk 171 gestolen honden zou redden van een gewelddadige dood. Op zondag 4 november deed de politie in het Chinese Chengdu een inval in een illegaal hondenslachthuis en stuurde zij alle 171 honden naar het dierenbeschermingscentrum Quirming in Sichuan voor hun gezondheid en herstel. Veel van de bevrijde honden waren blijkbaar gestolen huisdieren en nu zullen stappen worden ondernomen om ze met hun eigenaren te herenigen of nieuwe tehuizen voor hen te vinden. Bij aankomst in het slachthuis vond de politie grote hoeveelheden hondenlijken, hoog opgestapeld in een ijskoud vertrek. De medewerker van het slachthuis kon geen aannemelijke verklaring over de slachtpraktijken geven, en 5 medewerkers werden gearresteerd.

 

Animals Asia heeft Quirming geholpen bij de zware taak om 171 pas bevrijde honden te verzorgen, door vaccinaties te leveren, alsmede instrumenten voor onderzoek naar besmettelijke ziekten, en voedsel. De snelle, krachtdadige inval door de politie van Chengdu is een doordringende boodschap aan het adres van hondendieven en illegale slagers, nl. dat ze niet boven de wet staan. Hun wrede bedrijf is hartbrekend, vooral als ze innig geliefde gezelschapsdieren wegroven. Hun totale gebrek aan eerbied voor wetten en volksgezondheid maakt hen tot geduchte vijanden van mensen en dieren in de omgeving.

Media berichtten dat het slachthuis werd ontdekt toen de vrouw uit het district op zoek was naar haar Belgische hond Malinois die ze kwijt was. Deze vrouw, door de media aangeduid als Mrs Peng, was op weg naar Jiangyang, toen iemand haar attent maakte op het slachthuis in het dorp Kuixing. Toen ze het slachthuis binnenging herkende haar hond haar onmiddellijk, en sprong op. Hoewel ze bang was om de slachters te vertellen dat deze hond haar gestolen huisdier was, probeerde Mrs Peng door enig onderhandelen de hond terug te kopen, maar toen ze even was weggegaan om haar man op te bellen en daarna terugkeerde, zag ze dat haar hond gedood was. Ze maakte een film van het tafereel en waarschuwde de politie, hetgeen leidde tot de inval en uiteindelijk tot de redding van 171 honden.

 

Jill Robinson, oprichter van Animals Asia: De beelden van deze gebeurtenis zijn bepaald afgrijselijk! Ze gunnen de mensen een blik op de monsterlijke wijze waarop de slachters te werk gaan. Het is hartverwarmend te zien hoe publiek, autoriteiten en lokale liefdadigheidsverenigingen de handen ineen slaan om deze wrede bedrijfsvoering te verdrijven en aan de dieren recht te doen. Deze redding was niet gelukt zonder de serieuze aandacht van de autoriteiten en zonder de bereidheid tot samenwerking van de lokale dierenbeschermers. En ook niet zonder de lokale hulpvaardigheid om een plek te vinden om de dieren te huisvesten. En zonder Mrs. Peng had de slachterij nog jaren lang achter de schermen door kunnen gaan met hun illegale bedrijf!

Dit voorval toont aan hoeveel vorderingen er gemaakt zijn v.w.b. de samenwerking en de toegenomen betrokkenheid van de autoriteiten bij het bestrijden van de misdadige hondenvleeshandel. Maar er moet nog veel gedaan worden. We gaan door, samen met onze partners in de regering! We zullen er bij hen op aandringen de uitvoering van de wet en de controle erop te versterken in alle ontwikkelingsstadia van dit bedrijf, en strengere straffen op te leggen voor het stelen en vergiftigen van honden! We moeten de illegale slacht en de onwettige hondenhandel de kop indrukken!

 

Het aantal dierenwelzijns-organisaties in China is de afgelopen 10 jaar omhoog geschoten. Tien jaar geleden waren er in China niet meer dan 30 groeperingen die zich bezig hielden met dierenwelzijn, terwijl er tegenwoordig meer dan 200 van deze groepen zijn. Animals Asia beschikt nu over fondsen en leiders, en – wat ongelooflijk is: over 60% van alle Chinese organisaties voor dierenwelzijn!

 

Deze idealistische organisatie werkt samen met autoriteiten over het hele land, en stimuleert lokale besturen om, samen met dierenwelzijnsgroeperingen, te werken aan het ontwikkelen van vooruitstrevende, humane, door wetenschap ondersteunde organisaties, die contact hebben met ambtenaren en departementen,die verantwoordelijk zijn voor de vele zwerfdieren. Onlangs hebben meer dan 523 functionarissen, uit 51 steden van het hele land, deelgenomen aan Animals Asia`s Symposium over het beheer van hondenbezit, dat elk afzonderlijk vorstendom en 60% van alle provincie-hoofdsteden omvat. Bij het dierenbeschermingscentrum Quirming hebben 5 van deze symposia plaats gevonden. Beide organisaties hebben een tienjarige geschiedenis achter zich. Ze hebben zich samen ontfermd over dieren na de aardbevingen van 2008 en 2013, terwijl Animals Asia hen bij allerlei gelegenheden heeft voorzien van alle benodigdheden, zoals vaccins en voedsel, en ook van geld, om de infrastructuur van het asiel van Quirming te verbeteren.